19. stu 2009.

Čamčari, kalafati i drugi

Tražeći podatke o arsenalskoj pasari spomenuta su mnoga imena koja ne možemo preskočiti pa tako ovdje počinjemo spisak meštara - čamčara, kalafata i drugih koji su radili u arsenalskoj čamčarskoj radioni.
pok. Jozo (Žuti) Nikolić,
pok. Kiko (Zola) Vuksanović,
pok Đanko Matković (kažu da je bio izuzetan meštar, pravi umjetnik),
pok. Frano Tripović,
pok. Anto Tripović
pok. Anto Pilastro,
Ivo (Lastovica) Nikolić,
Tripo Pilastro,
???_Počanić,
Božo Rajičević,
Anto (Antoša) Božinović,
Đuro Perušina
Pero Pavlović,
Đoko Vulović
Gojko Popović,
Branko Kovačević,
Zoran Jočić
Frane Milina
pok. Spaso Pjevalica
pok. Krešo Mikulandra
pok. Vazmo Sorić – napravio je “Sutona”
???_Bažigeti s Većega Brda
Bogdan (Bogdo) Bilafer – radi u Strpu
Igor Brkan iz Tvta kao najmlađi barkariol.
_ _ _Iz zadruge na Bonićima_ _ _

pok. Jozo Perušina
_ _ _Drugi_ _ _

Zoran Božović iz Kotora - ima radionu na Njegušima
Petar i  sin Nenad Bokovac iz Bara - aktivno rade !
???_Svilanović - radi u Bijeloj
???_??? - radi u Zelenici
???_??? - radi u Bigovu
Spisak nije kompletan i vjerovatno ima grešaka (nadamo se samo da nismo nekoga živoga proglasili za pokojnog).  Za njegovu kompletaciju neophodna nam je vaša pomoć. Voljeli bi da svako od ovih imena poput Frane Miline bude naslov posebnog priloga.
Ivo Lastovica Ivo (Lastovica) Nikolić – prve svoje dvije barke napravio u Gornjoj Lastvi (4km od mora !)

Tripo Pilastro Tripo Pilastro – Meštar sa Prčanja

Posebno bi bilo interesantno dopuniti priču sa meštrima iz brodogradilišta u Bijeloj i onima koji su se, sa zanatom ili samouki, bavili izradom i popravkom baraka u svojim konobama ili dvorištima.
Svi oni koji se i danas bave ovim zanatom  poput Zorana Božovića iz Kotora ili oca i sina Petra i Nenada Bokovca iz Bara mogu ovdje iznijeti svoja iskustva, probleme i ideje da bi zajedno bar malo produžili život drvenim barkama i ovom zanatu.
Takodje svi koji se bave fotografijom (jer fotografi, iako gledaju na jedno oko, mnoge stvari vide bilje) kao recimo Anto Baković koji vodi NVO “Mediteranski klub Fotografije”  i uspješnu akciju oko afirmacije drvenih baraka u Baru, ili  Goran Janić koji je oformio i održava izvrstan sajt ““Njivice”, zatim Božo Mršulja koji je baš dobre fotografije postavio na svom sajtu “Brodovi.net” i koji je prije nas napisao i “slikao” ono čemu i mi stremimo, izvolite pridružite se.
Za DrveneBarke
NB

4 komentara:

  1. Sajt je super sve pohvale.Samo ste izostavili u ovom spisku imena Igora Brkana iz Tivta najmladjeg MESTRA drvenih barki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ee baš vam hvala na ovome naravno da će mo ga dodati a i posjetiti pa i o njemu napraviti jednu malu foto priču. Ako bi znali njegovu adresu ili telefon bio bih vam zahvalan. Zoran!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Dusko Lazarević,trenutno jedan od najboljih čamčara ,koji se bavi ovim zanatom preko dvadeset godina,dolazi iz Bigove.Popravio je brojne barke,jahte i napravio lični svoj izum,koji se moźe vidjeti u Bigovu��

    OdgovoriIzbriši
  4. Duško Lazarević,jedan od najboljih čamčara,koji se ovim zanatom bavi preko dvadeset godina,dolazi iz Bigove.Popravio je brojne barke,jahte,a takođe i izumio barku po svom nacrtu.

    OdgovoriIzbriši