6. stu 2009.

Autentična bokeljska barka

Naš blog o drvenim barkama polako dobija čitaoce i saradnike. Evo dijela prepiske sa jednim, vidimo, brodomodelarom:

Fino da se neko sjetio tako lijepe ideje, da se drvene barke kao kulturno dobro zaštite od nestajanja. One su dio slike Boke koja bi njihovim nestajanjem bila mnogo siromašnija. Svaka akcija koju bi kao udruženje preduzeli u očuvanju tih malih drvenih bisera Boke ja pozdravljam a na mojem sajtu ću podržati svaku vašu akciju povodom toga.

Planiram da uradim maketu jedne klasične bokeljske drvene barke, ali mislim da su one slične odavde pa sve do Pule, ili griješim. Jeli postajala neka karakteristična bokeljske barka?

Odgovor

Za dalju prošlost ne znam, ali Arsenal je serijski pravio malu lijepu pasaru. Na palubi prema krmi su im stavljali metalne pločice sa serijskim brojem, godinom gradnje i drugim podacima. Morala bi još neka biti negdje u Kalimanju. To je sigurno bio original "naš" nacrt jer se s njom teško moglo van zaliva i dalje po Jadranu zbog dimenzija. Raspitat ću se.

U svakom slučaju bi bilo interesantno napraviti makete svega što je Arsenal pravio u svojoj čamčarskoj radionici. Negdje mora da ima i nacrta.


NB

Nema komentara:

Objavi komentar