15. stu 2009.

Srdačan pozdrav iz Rovinja

Evo još jedno lijepo i dragocjeno pismo u stvari cijela mala prepiska kojom se, nadamo se, uspostavlja za naše drvene barke korisna saradnja.

o0O0o

 

predmet: kuća o batani _uspješan primjer očuvanja drvenih barki

Srdačan pozdrav iz Rovinja

Ponukana viješću o inicijativi za očuvanje drvenih barki ,vjerujem da će vam možda nešto značiti ovih par riječi o uspješnom projektu rovinjskoga eko muzeja "kuća o batani".
Batana je ovdašnja mala drvena barka ravnoga dna, popularna "hraniteljica ribara" a zadnjih nekoliko godina učinjeno je puno kako bi se spasila od propadanja i zaborava, odnosno nestajanja iz rovinjske luke. A inicijativa je krenula otprilike kao i vaša. I učinjeno je uistinu puno. U čast batani osnovana je udruga, muzej , svake godine nekoliko se batana obnovi (neke su stare i više od stotinu godina ) a restauracija se obavlja cijelo ljeto na rivi, "uživo".  To je postalo i prava turistička atrakcija kao i porinuće itd..

Da ne duljim ....

http://www.batana.org/

ili

www.rovinj.hr/rovinj/kultura/batana.

U najboljoj namjeri i uz srdačan pozdrav

Elvira Tripović

Rovinj

 
o0O0o

 

Poštovana Elvira

Ne nešto, nego baš jako puno nam znači ovo vaše pismo.
Pogledao sam malo linkove koje ste poslali, to je zaista impresivno što ste postigli. Mi smo ovog trenutka samo dva ljubitelja drvenih baraka i fotografije koji su prije par dana započeli ovaj blog. Veliki odziv istomišljenika obavezuje nas da to uvežemo u neku formu, a vaše iskustvo nam govori da se može doći do rezultata. Bezbroj pitanja mi je ovog trenutka na pameti, no idem da pregledam do kraja vaše internet stranice pa se "čujemo".

Ogromno fala, s nadom u uspješnu saradnju

Za DrveneBarke
Nikolić Branko

 
o0O0o

 

Veseli me to što bi primjer ovdašnjeg iskustva s očuvanjem batane moglo pridonijeti vašim nastojanjima za spas drvenih barki a time i značajnog dijela tamošnje tradicije .

U ovdašnjoj priči sreća je bila što je za cijeli projekt , dakako uz ostale zaljubljenike i entuzijaste, od početka bio zainteresiran ovdašnji cijenjeni povjesničar Marino Budicin, ujedno i tadašnji član poglavarstva zadužen za kulturu. Projekt je lakše prolazio kroz birokratske filtere. A na "kraju" rezultati su vidljivi na svim razinama.

Batana je sigurno sačuvana od zaborava, a s druge strane , veliko zanimanje turista koji satima znaju gledati kalafate dok rade, neprocjenjiva je promidžba, pa sudjelovanje na brojnim manifestacijama također.  Spomenuti muzej "kuća o batani ", odnosno Rovinj, proteklog rujna bio je domaćin Foruma pomorskih muzeja Mediterana… Mogla bih nabrajati još puno, jer osim što sve pratim zbog prirode novinarskog posla, oduševljena sam koliko je napravljeno.

A u Rovinju je doslovice, prije nekoliko godina bilo samo nekoliko dotrajalih drvenih barki u luci i tek jedan ribar koji je i dalje na more izlazio batanom.

Želim vam svako dobro i uspjeh u vašim nastojanjima, a ako bilo kako mogu pridonijeti bit ću počašćena.
Srdačno, Elvira Tripović

A evo kako izgleda rezultat:


 

Koliko mora proći vremena da bi se ovakav prizor oživio i pred peraškim otocima ? Nadamo se ne mnogo. Možemo li mi to? A što ne bi mogli? Ako su mogli oni…

Nema komentara:

Objavi komentar