26. stu 2009.

Rokova sjećanja

Upravo smo dobili nove, interesantne detalje za priču o arsenalskoj pasari.

Mandrac Matkovica EDDrvena flotila

Saznajemo da su postojale (i vjerovatno još postoje) makete ovog modela, kao i da je bila skuplja neopiturana od opiturane barke! Tu je i par imena za spisak čamčara, sjećanje na jednu radionicu sa lastovske rive i potvrda da ovaj zanat u Boki nije mrtav .

Mislim, a to sam neđe pročitao, da u Arsenal nje bilo isto čamčar i kalafat. Čamčar je gradio barke a kalafat je nabijao kučinu između madijera. Dali su, pošto su vjerovatno završili isti zanat, ovi bolji gradili barke a ovi malo slabiji postali kalafati ne znam. To znaju sigurno ovi sa vašega popisa. Iz priče znam da je jedan dobar kalafat bio Bažigeti, ne znam mu ime sa Većega Brda ! I da spomenem čamčare, pokojni su, Spaso Pjevalica i njegov zet Krešo Mikulandra, onda Vazmo Sorić !

U Strp živi i još radi Bogdan - Bogdo Bilafer čamčar, koji je radio i penziju zaradio u Arsenal. Slavinom ocu je barku popravljao ovo ljeto a prošle godine je Danku !

Poslije remonta ED Poslije remonta

Malo sam se propitao, u Bijeloj postoji neki Svilanović. Navodno postoji i jedan u Zelenici. U Bigovu ima isto jedan meštar, mlađi po godinama.

Mene interesuje, dali od svih njih ima ko bi mog'o napraviti barku da mu se donese nacrt i kamion dasaka i ponata ?

Interesantna je i priča, a istinita je, da je u Arsenalu bila skuplja neopiturana od piturane barke !!! Štuk i pitura ke bela figura !
Davno je to bilo, još su mi bili živi baba i đede, kada su me jednom vodili kod Đanka Matkovića. Još su mi u sjećanju makete arsenalskih pasara sto ih je on napravio.

Raspisao sam se, sjećanja naviru. Bora Ćubrića barka je bila arsenalska pasara, Danku je barku napravio gore pomenuti par Pjevalica i Mikulandra a i prvu rekonstrukciju, kad je skinuta paluba, Krešo Mikulandra !

bivshi shkver EDNa mjestu sasušene palme bio je Jozov “navoz” 


Zaboravio sam na pok. Joza Perušinu i barke što ih je on pravio ispred svoje kuće na rivi u Lastvi. Napravio je sebi, ocu Jova Tomanovića i ocu Mija Faža. Na žalost i ova posljednja je sagnjela ispred jedriličarskog društva. Sjećam se i jenog brodića što je dugo stojao Jozu ispred kuće a poslije je završio i iza Doma J. Marković. Inače Jozo nije radio u Arsenal nego je u Boniće u neku zadrugu koja je onda postojala !

Naš drug je svoju barku izgorio pekući rakiju. Slično nešto rade i u Komiži, mada nisam baš u pravu jer oni iza toga naprave novu !

Toliko za sad. Pozdrav
Roko


Zahvaljujemo se Roku i očekujemo nove detalje, i naravno fotografije, jer Roko je jedan od najmlađih članova foto-kino kluba Mladost iz D. Lastve

NB

Prethodni prilozi o arsenalskoj pasari:

Čamčari, kalafati i drugi
Kako je pravljena arsenalska pasara
Arsenalska pasara
Autentična bokeljska barka

Nema komentara:

Objavi komentar