19. stu 2009.

NVO "MCP"

Da je Anto s nama (ili mi s njim) na istoj talasnoj dužini pokazuje i ovaj članak koji smo iskopali iz novina:


NASTOJANJA NVO "MEDITERANSKI CENTAR FOTOGRAFIJE"

Drvene barke dio mediteranske kulture

I za oko i za dušu, neprolazna je ljepota drvenog broda. U prošlosti, on je bio glavno i jedino sredstvo saobraćaja na moru, bilo sa veslima ili jedrima.
Prema riječima predsjednika barske NVO "Mediteranski centar fotografije" Anta Bakovića, broj drvenih brodova danas je u opadanju, no, ipak postoje mjesta u kojima je situacija dijametralno suprotna, poput Murtera i Betine.

- Te pozitivne primjere treba iskoristiti i u Crnoj Gori, i sačuvati male drvene čamce kao dio kulturne maritimne baštine, i dio mediteranske kulture kojoj pripadamo. Naš cilj je obnavljanje tradicije drvenog broda na pogon mišića i vjetra, edukacija novih generacija, te promocija nove vrste turizma koja će uključivati tradicije vezane uz pomorsku baštinu, kao pandan mega jahtama.

Upravo jedno takvo restaurirano plovilo nedavno je porinuto u more zahvaljujući Ivici Krcaloviću, braći Todorović, Baji Bajkoviću, Rajku Orlandiću, i drugima koji su utrošili sate i sate rada da sačuvaju njegov izvorni oblik i plovidbene sposobnosti - kaže Baković.
NVO "MCP" nastoji da mobilizira širu javnost i donosioce odluka, kako bi se identifikovalo što je više moguće tradicionalnih plovila u barskom akvatoriju.

- Drveni čamac danas nema status maritimnog kulturnog dobra, pa je potrebno napraviti klasifikaciju i registar čamaca, i dati im benefite u marinama, ma ko bio njihov vlasnik u ovom trenu ili budućim vremenima - ističe Baković.

D.S.
Dan u Baru - datum: 2009-07-23

Evo kako su meštar Ivica i “MCP” ekipa vratili u more BR-9

nova daska treba nova daska treba

malo brusenja za prvu ruku malo brusenja za prvu ruku

ivica vadi brokve ivica vadi brokve

zaplovila nastavak u martui na kraju - plovi barka


NB

Nema komentara:

Objavi komentar