14. pro 2009.

Remont plastificirane barke

Kako sam renovirao batanu rođaka Bruna

Kada je moj rodjo odlucio da kupi barku zvao me da pogledamo jednu drvenu batanu u jedan mandrac na Muo. Na prvi pogled ucinjela se dosta dobra a uz nju su nudili i plasticnu ciradu protiv kise i dobra vesla.

 

1  brunova barka

 2  brunova barka

Barka je bila prilicno stara bar 30 godina i sa vanjske strane plastificirana a cijena nije bila previsoka te sam ga savjetovao da je uzme s tim da cu mu je ja malo popraviti i tako bi dobio jednu dobru barku.

 

3  brunova barka

 4  brunova barka

Fino smo na nju stavili motor i ja sam je poveo kuci a Bruno je bio kraci za 200E. Naravno on je odmah poceo da je koristi i nije se iz nje vadio jedno dvije godine dok drveni djelovi barke kao banci, skarmaduri, razma , zrcalo, prova i jos kojesta nije pocelo da se raspada tako da se nije vise imalo dje ni sjesti. Onda smo je fino izvukli na kraj i tek tada vidjeli u kakvom je stanju bila.

 

5  brunova barka  6  brunova barka

 41  brunova barka

 61  brunova barka

 62  brunova barka

Tada sam se prvi put sreo sa situacijom da moram popraviti drvenu batanu koja sa vanjske strane ima plasticni omotac, a sa unutrasnje strane veoma osteceno drvo. To je za mene bio pravi izazov pa sam se sa puno elana i ljubavi bacio na taj posao.

 

63  brunova barka

Sve gornje djelove barke kao sto su razma, banci pa cak i zrcalo i prova bilo je relativno jednostavno zamjeniti novim ali sta urditi sa trulom oplatom i rebrima kojima nemozete prici sa vanjske strane. Tu je u pomoc opet dosla epoksidna smola koja je kao carobnim stapicem rjesila i najslozenije zahvate unutar barke. Rebra sam ipak morao sarafima pricvrstiti za oplatu pa sam morao da izbusim i poliesterki plast koji sam kasnije opet zakrpio. I ne samo to vec smo cjelu unutrasnjost barke izbrusili do drveta i premazali epoksidnom smolom i na taj nacin ojacali drvo i sprecili njegovo daljnje propadanje.

 

7  brunova barka

 71  brunova barka

 8  brunova barka

 9  brunova barka

 91  brunova barka 

Naravno sada vise nije dolazilo u obzir farbanje uljanim bojama nego smo primjenili dvokomponentne boje za plastiku koje su mnogo otpornije i dugotrajnije.

 

92  brunova barka

 93  brunova barka

 94  brunova barka

 

95  brunova barka

  96  brunova barka

Tako smo posle par mjeseci rada napokon obnovili i ovu malu batanu koja ce jos dugo sluziti da se uvati koji liganj ili rombun.

 

Brunova barka i jedrenjak ED

ZN.

4 komentara:

  1. Anonimno6/9/10 08:25

    svaka čast

    OdgovoriIzbriši
  2. cestitam.. a sad jedno pkitanje. imam drvenu pasarau s kabinom 9metara. kabina i nadkabina, pramac su plastificirani. barku sam dobro pregledao sva rebra iznutra su zdrava. kompletna oplata izvana je za promjeniti... slusam svakakve savjete mjenjaj oplatu uzmi hrast.., obrusi oplatu stavi vodootpornu sperplocu zakitaj i oblozi cjeli trup s plastikom.... jedan pametan savjet bi mi trebao... hvala

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako možeš pošalji mi koju sliku na mail sa što više detalja pa ću ti odgovoriti. moram vidjeti u kakvom je stanju da bih procjenio šta bi bilo najbolje.

    OdgovoriIzbriši