23. pro 2009.

Gulina izložba – napokon!

 

Boka i more, pogled iz aviona

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ANTONA MARKOVIĆA OTVORENA U TIVTU

Tivat - Tridesetak digitalnih fotografija Boke Kotorske snimljenih iz aviona čine izložbu pod nazivom “Tivat u objektivu - aero foto“ Antona Gule Markovića, umjetničkog fotografa i sportskog pilota iz Tivta, koja je preksinoć u prisustvu brojnih posjetilaca, otvorena u galeriji “Mar&Mar“ u Tivtu.

Otvaranje izlozbe Tonija Markovica

Anton Gula Marković umjetničkom fotografijom počeo se baviti 70-ih godina, a od 1981. do 1989. radio je i kao profesionalni fotoreporter.

Gula s Foto Aparatom

- Nakon toga je Gula, poput kauboja iz vestern filmova, otišao u suton i počeo da živi u umjetničkoj legendi.

To što je 2003. imao svoju posljednju samostalnu izložbu, a prije nje i nekih 40-ak kolektivnih i četiri samostalne izložbe, ne mijenja stvari – legenda je ostala sve do današnjih dana. Suprotno onom našem zalivskom karakteru jer mi volimo da živimo u legendama, kada je sve ušuškano, završeno i zatvoreno, Gula je našao hrabrosti da se vrati i to da se vrati kroz digitalnu fotografiju, kada se bukvalno svi mi danas zbog napretka tehnologije, bavimo fotografijom.

Na Gulinoj Izlozbi

Danas su svi manje-više majstori fotografije, zavisno od snage i broja piksela u aparatu, i sada ostaje samo jedna stvar koja se kao karakteristika može gledati na fotografiji – njen karakter, odnosno kadriranje. U tome je Gula opet dokazao zašto je svojevremeno bio „mladi lav“ i da legenda nije bila uzaludna.

Gula na otvaranju svoje izlozbe

Vratio se kao lav iz prostog razloga da pokaže kolika je razlika u onome što možemo mi digitalcem uraditi i što može on, snimajući ove fotografije iz aviona i otkrivajući nam neke potpuno nove uglove Tivta i Boke. Nije čudo da na ovim njegovim fotografijama možemo otkriti zašto su Boku nekada zvali „crnodubokom rijekom“, i zašto je Boka interesantnija i neočekivano drugačija kada je gledate sa istoka prema zapadu, nego u onom obrnutom smjeru sa mora prema kopnu kako smo je mi navikli gledati - kazao je, otvarajući izložbu prof. Neven Staničić, producent u Centru za kulturu Tivat.

DSC_4294ED

Boka, kamen i more i do sada su bile glavne odrednice Markovićevog opusa u umjetničkoj fotografiji kojem je on kroz najnovije snimke Boke iz aviona, dao sasvim novu dimenziju, oduševljavajući publiku nenaviklu da iz te vizure posmatra pravu poeziju “najljepšeg susreta mora i kopna“, kako je Boku nazvao i sam Bajron.

Na izlozbi Antona Tonija Markovica Gule

Izložbu fotografija Markovića organizovali su galerija “Mar&Mar“ i Foto-kino i video klub “Mladost“ iz Donje Lastve.

S. L.

Guline Fotografije

2 komentara:

  1. Bravo za Gulu. Pozdrav iz Valjeva Ivan Mirkovic

    OdgovoriIzbriši
  2. sve čestitke
    nikola, baošići

    OdgovoriIzbriši