26. pro 2009.

Batana rođaka Mata

Plastificiranje drvene barke stakloplastikom

Moj rodjak Mato je imao neku staru batanu koju je jos pokojni Anto Pilastro prepravio od jedne duze barke ciji je zadnji kraj bio dobro ostecen pa su je tada skratili i kao takva bila je u upotrebi sigurno petnaest ili vise godina. Ali vreme cini svoje i vise se nije mogla zakrpiti klasicnim metodama nego je odlucio da je plastificira poliesterskom smolom i platnom sto je u stvari najjeftiniji nacin plastificiranja.

S donje strane Stara barka s donje strane Bisa je nacela

Prije toga trebalo je izvrsiti popravke na kolumbi koju je izjela bisa i koju smo malo prosirili ,okrpiti oplatu koja je istrulila a sve strane na koje ce se nanjeti platno dobro ostrugati do zdravoga drveta.

Do zdravoga drveta

Obzirom da je i meni koji sam sve to radio bilo prvi put da se srecem sa tom vrstom plastificiranja pravio sam pocetnicke greske ali brzo sam naucio da je najvaznije ne stedjeti na smoli prilikom plastifikacije nego dobro natopiti sve coskove kako bi platno dobro prionulo za dasku te se kasnije nebi potkoruzilo.

Prvi sloj platna 2

Nanjeli smo dva sloja platna i nismo nanosili nikakav kit iako bi to trebalo raditi radi glatke povrcine dna jer se tako dobija na brzini posto je trenje manje.

Prvi sloj platna

No koliko para toliko i muzike, tako da sam na ocvrsnulu plastiku DSC_4386 naneo dva sloja jedne vrste temeljne dvokomponentne boje pod nazivom HEMPEL’S HIGH PROTECT 35659 koju toplo preporucujem svakome jer se na taj nacin ojacava podvodni dio od mehanickih ostecenja plastike i sprecava pojava osmoze u buducnosti.

Picture 3_resize Temeljna Boja preko high protect

DSC_4388 Preko tog sloja koji se stavlja samo na podvodni deo naneo sam LIGHT PRIMER 45550 dvokomponentnu temeljnu boju ali sada preko svih povrsina koje su plastivicirane kao pripremu za nanosenje POLY ENAMEL 55100 dvokomponentne zavrsne boje koja se nanosi samo iznad vodene linije.

koper preko temeljne

Naravno na podvodni deo se  preko temeljne DSC_4389 farbe stavlja neki antifouling takodje u dva sloja s tim da se druga ruka DSC_4387nanosi samo par sati prije porinuca. Za eventualno pranje ruka i alata te mozda minimalno razredjivanje farbe koristio sam razredjivac istog proizvodjaca COD 08080/00000

treba je okrenuti

Zatim smo barku okrenuli i presao na popravke razme koju smo takodje presvukli platnom i plastificirali.

okrenuta barka S gornje stranerazme Skarmadur

Zatim su na red dosli skarmaduri te farbanje unutrasnjosti sto smo uradili na klasican nacin uljanim bojama.

pri kraju Pituravanje Pituravanje 2 Zavrsna ruka Zadnja ruka 2

Time smo ovoj barci produzili zivot a evo iskustvo pokazuje da se posle ovako uradjene barke radovi oko nje u buducem periodu znatno olaksavaju iako nista nije vjecito.

Zadnja ruka 3

Sa postovanjem NIKOLIC ZORAN sa Prcanja.

2 komentara:

  1. ZASTO SE NE PROIZVODE OVAJ TIP BATANA KA ŠTO JE OD MATANA,,MISLIM PLASTIČNE,,JOŠ JEDNOM JA JE VOLIM OD SVI BARKI,,

    OdgovoriIzbriši