30. pro 2009.

2009-2010

Sa obje noge u XXI stoljeće

Kotor4_ED


Sredinom prošlog vijeka Politikin Zabavnik (izvrstan časopis, za sve od 7 do 77) je svojim mladim čitaocima nagovještavao da ćemo danas svi letjet, što automobilima na čudni pogon, što ličnim sredstvima nalik na ranac sa mlaznicama. Da će nafte nestati još prije 30 godina, ali da ćemo ipak svi biti siti i odijeti zahvaljujući novim hibridima i navodnjavanju pustinje.

 

Vidimo da niko nikuda nije poletio, ali zato imamo po dva mobilna telefona, PC i par televizora. Izvlačeći maksimum iz te skalemirije zamišljamo da letimo, jer se za tren, klikom na miša ili daljinski, možemo prebaciti u bilo koju tačku zemlje i svemira ili  u neki daleki trenutak prošlosti. Zabavnik o tome nije pisao ništa.

Nafta nije presušila, a pustinja nije rodila.

2009 na Prčanju je sagnjelo ili izgorelo najmanje 3 drvene barke. Toliko biće i u Stolivu, Dobroti, Tivtu… U cijeloj Boki i Crnoj Gori najmanje 10 puta toliko. Nova drvena nije napravljena ni jedna. Krpi se sto se može, a plastika dobijena od nafte popunjava manjak.

To nije razlog da se ne nadamo boljemu. Sačuvali smo nešto tradicije i znanja. Uz malo dobre volje možda nove drvene barke "polete" veslima (a možda i na jedra) po mirnoj vodi Modro-duboke rijeke.

IMG_4751

Budva_1_ED
  SY_Iliade_ED
Sa_regate_u_Antibu_ED

Do tada “poletimo" na plastici brzinom od blizu 50 čvorova




i još malo



NB

Nema komentara:

Objavi komentar