23. sij 2010.

Brod sa imenom

Nije drveni, ali jeste legendarni. Pri tome možda prvi među plovilima u Boki koji će dobiti neki status kultornog dobra.


Dio teksta iz pera Siniše Lukovića:

„BARBARA“ ĆE SLUŽITI I KAO ŠKOLSKI BROD ?

„Barbara“ je metalni brodić od 32 tone, dug 21 metar, izgradjen još davne 1926 godine u Nirnbergu u Njemačkoj. Kao svoj diplomski rad, napravili su je učenici tamošnje Tehničke škole, a brod je nedugo potom, kao dio reparacija za štetu nanašenu u Prvom svjetskom ratu, stigao u Kraljevinu Jugoslaviju. Motorna barkasa tada je uvrštena u flotu Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije u kojoj je u Boki Kotoskoj služila kao putnički i lučki tender za prevoz tereta.

Od 1951 pa do prvih godina 21.vijeka, kao vojna motorna barkasa BM-58, „Barbara“ je stalno plovila izmedju Tivta, Risna i Kumbora prevozeći radnike tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal.
Danas brod besciljno leži vezan uz operativnu obalui sinhrolifta bivšeg Arsenala.

Barbara_na_vezu_u_bivsem_Arsenalu_ED

S obzirom na njene godine i starinski način izgradnje, odnosno zakovičastu konstrukciju trupa, „Barbara“ je danas i svojevrsni pokretni spomenik tehničke kulture, pa se razmišlja da se i u priču o njenoj obnovi, uključi i Regionalni zavoz za zaštitu spomenika kulture iz Kotora.

„U svakom slučaju namjeravamo da brod sredimo da može koristiti Opštini Tivat i „Porto Montenegru“ za sve potrebe, čak i do uvodjenja u neki redovni pomorski saobraćaj.

Uz to, inicijativu za koriščćenje „Barbare“ kao svojevrsnog školskog broda pokrenuo je i Centar za obuku pomoraca pri Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu.“- naglasio je gradonačelnik Tivta - Kankaraš. On je naglasio da se „tom brodu zaista mora posvetiti malo više pažnje jer bi ga bilo šteta zapustiti“.

Gradonačelnik je naveo da će se nakon detaljnog pregleda, znati i koliko će novca biti potrebno za konačnu obnovu „Barbare“, a već sada se razmišlja i o nalaženju starih i adekvatno obučenih majstora, sposobnih da na autentičan način rade na obnovi „Barbarinog“ zakovicama spajanog metalnog trupa.

Siniša Luković

Kompletan tekst
.

Nema komentara:

Objavi komentar