1. sij 2014.

U gostima kod Bokovaca





Četiri nove “ARSENALKE“ grade se u Baru na škveru Bokovaca. Sve četiri bit će gotove do ljeta a svaka će imati jarbol i latinsko jedro. 
Sa jedne stare "arsenalke" skinute su mjere za rebra i uz neznatne preinake što se tiče nagiba prove i krme  linija će ostati originalna. Barke se grade od izuzetno dobrog materijala kolumbe su od hrasta, kontraašte i ašte pramčane i krmene od murve, madijeri i banci od muljike itd .
 U posjetu sam bio sa  prijateljem  Vitomirom Vujovićem inžinjerom brodogradnje kako bi pomogao oko izrade projekta za barke u izgradnji.
Ogromna energija i entuzijazam izviru iz tih ljudi a naročito me oduševio stari Petar Bokovac koji iako ima 78 godina od jutra do mraka bez pauze provodi vrijeme na škveru rado odgovara na sva pitanja i nije mu teško ulaziti i izlaziti iz barke savijati se i raditi barabar sa sinom Nenadom. Lijepo je vidjeti tako dobar spoj mladosti i iskustva i onda nema toga što zajedno ne mogu da urade.
Svi spojevi se lijepe specijalnim vodootpornim lijepkom i učvršćuju inox šarafima. Pasaice su takođe od prohroma a kalafat je klasičan sa kučinom stim što se sve na kraju kituje lijepkom i drvenom prašinom i prebrusi.
Barke će biti lakirane dvokomponentnim bezbojnim lakom kako bi zadržale prirodnu boju drveta osim podvodnog djela.
Postoji mogućnost ugradnje unutrašnjeg motora što je kod ovakvog tipa jedrilic veoma praktično.














Nema komentara:

Objavi komentar