20. velj 2014.

Guc sa istorijom
Muljani su oduvjek bili ribari i to je njihova tradicija ,a porodica Pasković sa Mula imala je jednu od najboljih ako ne i najbolju ribarsku družinu u ovom djelu zaliva. . Pokojni Nikša -Niko Pasković kao ribarski patrun imao je shodno tome i dosta mreža od onih starih pamučnih do ovih novijih najlonskih, ferala svih vrsta i veličina , više motora za barke a ono najvažnije imao je i jednu gajetu,dva guca i jednu pasaru. Redovno ih je održavao i uvjek su bile u funkciji.Poslije njegove smrti , družina je jedno vrijeme radila pod vođstvom njegove supruge i sina ali poslije izvesnog vremena i to je stalo.
Gajeta je prodana da bi se drugi guc popravio ali je ona nesretnim okolnostima izgorjela na ponti o čemu smo i na ovom blogu pisali ranije. Porodica Pasković sada ima jedan guc koji traži obnovu uglavnom korbi  jer su mu madijeri u dobrom stnju a sa spolašnje strane je plastificiran. Međutim u konobi pun mreža leži još jedan raritet stari guc koji nije u plovnom stanju a njegov starost je oko 130 godina. Sa nešto truda i novca i on bi mogao da zaplovi a linija mu je savršena.


Gospođa Rada Pasković sadašnj vlasnik baraka bi željela da bar onaj guc koji je u Mandraću ostane u dobroj kondiciji i ne dozvoli da i on propadne kao opna gajeta koja je tužno završila zapaljena na ponti. Narvno da sam odmah pomislio na kalafate iz Bara koji bi to urdili na najbolji način i sa najboljim materijalom.Nema komentara:

Objavi komentar