26. tra 2010.

Traži se nacrt

Od početka ovog bloga tražimo nacrt arsenalske pasare. To je barka, oko 4m, izrađeno je dosta komada u tivatskom Arsenalu. Nacrt je postojao, a vjerovatno je i sada negdje. Mnogo je ljudi, majstora radilo na njoj. Dobra se pokazala za uslove mora u zalivu.

Bilo bi lijepo izgraditi novu pasaru, to bi sigurno bio pravi korak za spas drvenih baraka. Pa

ako neko ima nacrt ...

možda bi Nikola, i ako pravnik, uz našu s vama pomoć, mogao taj korak napraviti.

Evo njegovog pisma:

 

Postovani,

prije par dana sam gledao reprizu emisije o Vasoj festi i pokusaju budjenja javne svijesti o očuvanju drvenih barki i brodova, kao dragocjenog dijela kulture i neimarstva Boke.

Drvena barka se posjeduje iz ljubavi, onaj ko je ne osjeca ne moze da razumije vezanost nas rijetkih za svoje drvene camce. Cijenim Vas rad i hvala Vam sto ste pokrenuli blog.

SkadarskoJ

Na Skadarskom jezeru posjedujem drveni camac (cun). Veliki sam ljubitelj drvenih plovila. Zivim u Podgorici, ali me neizmjerno privlace morske barke. Iako sam pravnik po struci, gajim veliku ljubav prema zanatima i volio bih da uradim neku manju drvenu pasaru ili batanu. Mnogi bi rekli da je to nemoguće da je to zanat koji znaju samo rijetki itd. , ali ja sam pristalica parole da covjek moze sve sto pozeli ukoliko se tome posveti i izuci dovoljno dobro prirodu, fizicka i hemijska svojstva materijala.

betina

Da li bi ste  mogli  postaviti neke nacrte korita drevnih bokeljskih i dalmatinskih brodica na blogu, da bi mogli na osnovu tih projekata krenuti u samogradnju? Obracam Vam se jer vjerujem da  kao osnivac bloga, osnivac pokreta za spas i ocuvanje drvenih barki vjerovatno znate dosta o tome i da ste u kontaktu sa ljudima koji se time bave. Ukoliko nemate nacrte bio bih Vam zahvalan ako biste me mogli uputiti na  literaturu iz te oblasti koja se moze nabaviti u bokeljskim bibliotekama.

S postovanjem,

Nikola P. Ražnatović

 

Postovani Nikola!

Puno vam hvala sto ste se javili.

Od pocetka osnivanja ovog naseg bloga nastojimo pronaci negdje jedan jednostavan nacrt za kakvu drvenu barku pasaru ne duzu od 4 metra. Vi niste jedini koji ste nam trazili nacrte. I ja sam htio da se oprobam u jednoj takvoj avanturi iako sam do sada samo popravljao, ali nikada nisam sagradio novu barku.

Camcari YC Delfin Tivat

Dakle jos smo u fazi pronalazenja nekog nacrta koji bi zadovoljio ljude koji bi zeljeli da se u tome oprobaju. Dok ne nadjemo nesto bilo bi dobro poceti nabavljati materijal tj kvalitetno drvo za brodogradnju. To je prije svega jedan ravan komad hrastovine ili murovine (dud) koji ce sluziti kao kolumba tj kicma barke duzine oko 5m iz jednog komada debljine oko 5 cm i sirine oko 20 cm. Zatim tu su rebra koja bi trebala biti od murovine ili hrasta i to od prirodne krivine izrezane na 3 cm debljine, potom ide borovina ili muljika dakle sto masnija to bolja i sto duzi i sto siri komadi debljine oko 15mm koji ce se kasnije ubodnom pilom krojiti za madijere tj oplatu camca i naravno po mogucnosti opet borovina za banke tj klupe i gornji dio barke.

LeutKeberM 

Eto ne morate sjedjeti skrstenih ruku dok cekamo kakav nacrt, pogotovo sto sva ova gradja mora dugo da se susi. U prirodnim uslovima, u hladovini i promajnom mjestu bar 3 godine a jos bolje 5.

Medjutim ako zelite graditi, kako vi kazete bokeski tip barke, mi je ovdje zovemo pasara, a mislite je upobljavati na Skadarskom jezeru mislim da to nije najsretnije rjesenje jer konfiguracija obale za pristajanje uposte ne odgovara takvom tipu camca koji se ovdje na moru upotrebljava jer ce vam pristajanje na plitko priobalje Skadarskog jezera biti prakticno onemogucena a da ne skvasite noge svaki put kad izlazite vani.

Cunovi

Jedan nas citalac je vec kupio pasaru i prenio je na jezero i sada je prodaje zbog ovih razloga koje sam vam naveo pa ce se latiti izgradnje cuna sa ravnim dnom koji se tamo upotrebljava jer su mnogo prakticniji za to podrucje.

Jos jednom Vam hvala na lijepim rjecima i nadam se da ce te nas obavjestavati o svemu sto radite na tom planu.

Zoran Nikolić sa Prčanja

Arsenalska pasara

Kako je pravljena arsenalska pasara

.

3 komentara:

  1. Evo nacrta jednostavne barke od 4,30 m koju nije tešto načiniti a može se koristiti doslovno svuda. Prije gradnje nacrt pod ruku i u nadležnu lučku kapetaniju ishoditi dozvolu za samogradnju.

    link:
    http://www.walterturnsek.t-com.hr/camac_430.html

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanima me nacrt i dimenzije za pasare ..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prodao bih ili mijenjao/Korculanku 5.5 m/ registrovanu do 2015.g.
      Nalazi se na Skadarskom jezeru.
      Veliki pozdrav,
      Boris Vuković
      067 519927

      Izbriši