25. tra 2010.

ODRŽAN KAMELIJA TROFI

Autor Radio Kotor

19.04.2010

stoliv_ulov

Proteklog vikenda je u morskom akvatorijumu ispred Stoliva, uz učešće 12 drvenih barki održano takmičenje u veslanju i ribanju KAMELIJA TROFI.

Manifestacija se organizovala prvi put u okviru Fešte kamelija, sa ciljem očuvanja ovih plovila u Boki.

Prvo mjesto u ribanju osvojio je Zoran Brguljan sa Prčanja koji je tog dana ulovio najveći primjerak rombuna težine 650 grama. Brguljan je na udicu uhvatio i, za sada, u našem zalivu nepoznatu vrstu ribe , nalik jegulji, koja je odnešena u kotorski Institut za bilogiju mora na dalje proučavanje. Drugi je bio Stolivljanin Ivica Knez, a treći Marino Marković, takođe iz Stoliva.

Najbrži u veslanju bio je Ivica Novak iz Tivta, a drugo i treće mjesto pripalo je Prčanjanima Vlatku Radoničiću i Tonću Usanoviću.

U tamošnjem Domu kulture „Niko Bilafer“ održan je sastanak u cilju pokretenja zajedničke inicijative o zaštiti drvenih barki koje predstavljaju svojevrstan dio etnografske baštine kod nas. Sastanku su, osim mještana Stoliva i Prčanja, prisustvovali i predstavnici Instituta za biologiju mora Kotor i Uprave pomorske sigurnosti iz Bara i sportsko ribolovnog kluba Zubatac.

 

PS

ULOVLJEN UGORAC GLAVAN

Autor Radio Kotor

19.04.2010

gruj_ugorac_glavan

Direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, Aleksandar Joksimović, potvrdio je u izjavi za Radio Kotor da je juče kod Stoliva, prilikom takmičenja u veslanju i ribarenju pod nazivom Kamelija Trofi, ulovljena izuzetno rijetka vrsta gruja - ugorac glavan. «Riječ je o ribi koja je veoma rijetka u Jadranskom moru, posebno na malim dubinama kao što je ova gdje je ulovljena», kazao je Joksimović. On je dodao da pomenuta vrsta, koju je ulovio pobjednik takmičenja Zoran Brguljan sa Prčanja, obično živi u vodama istočnog dijela Mediterana i na obalama Atlantika, od Biskajskog zaliva do Angole, na dubinama od 50 do 190 metara.

«Naraste do jednog metra, obično živi na muljevitom dnu gdje se ukopava, a u pomenutom slučaju riječ je ženki , dugačkoj 75 centimetara, teškoj 360 grama, sa dosta ikre», kazao je Joksimović. On je dodao da je dojava o rijetkom ulovu odličan porimjer saradnje ribara sa naučnom institucijom kao što je Institut za biologiju mora, iz kojeg su , posebno nakon pojave nekih tropskih riba i opasne alge Tumor Mediterana, apelovali da se svaka neobična pojava prijavi.

Nema komentara:

Objavi komentar