29. tra 2015.

Vitomir (Anta) Vujović



Proces izgradnje jednog broda počinje iz ideje. Ideja se zatim razrađuje što u glavi što na papiru a zatim dolazi do izrade projekta.

E sad da bi se izradio projekat u današnje vrijeme tu su inžinjeri brodogradnje koji su izučili kako pomoću specijalnih kompjuterskih programa izraditi dobre nacrte koji će se na kraju prenijeti na papir a sa papira na tvrdi šablon, te zatim sa šablona na drvo.


Naravno nekada prije možda 100 ili 200 godina postojali su a i danas postoje talentovani ljudi koji su nacrte radili od oka i ručno i tako stvarali brodice sa prelijepim linijama te stvorili tradiciju drvene brodogradnje, a te stare barke i danas plove zalivom.

Najstarija meni poznata barka je jedan guc iz Stoliva vlasnika Vinka Vujovića koja po njegovim riječima broji oko 180 godina.

Čini mi se da moj komšija Vito ima sve to u sebi. Završio je uspješno studije brodogradnje u Beogradu i već  ima za sobom nekoliko projekata od kojih su neki i realizovani kao plovila.


Eto ono što su stari meštri krili kao zmija noge i ljubomorno čuvali za sebe sada više nije problem dobiti. Samo se obratite Vitomiru i on će u dogovoru sa vama izraditi nacrte za brodicu kakvu vi poželite.



Vitomir je rođen na Prčanju a kuća mu je opet u blizini kuće najpoznatijeg  prčanjskog pomorca Iva Visina a baš u tom mandraću i Vito drži svoju barku a to je i jedini mandrać na Prčanju a i šire u kojem se mogu vidjeti isključivo drvene barke. Mislim ništa nije slučajno izgleda da Prčanj uvjek u sebi njedri po nekog ljubitelja drvenih barki.



2 komentara:

  1. Da li postoji mogućnost da dobijemo broj telefona g-dina Vujovića?

    S poštovanjem,
    Nikola Ražnatović

    OdgovoriIzbriši