5. stu 2014.

Barka Ivana Pavelića


Javio mi se jedan veliki zaljubljenik u drvenu brodogradnju koji već neko vrijeme ostvaruje svoj davnašnji san da sam napravi svoju vlastitu barku.

Ono što je interesantno je da je izabrao moderan način gradnje drvenog plovila u epoksiju ,a ono što sam vidio me očaralo.Preciznost izrade lijepe linije sve je dovedeno do savršenstva..


Ivan Pavelić (65) iz Ičića kod Opatije Napravio je barku po svom guštu.
Evo i podataka o gradnji barkeUtrošio sam 650 radnih sati plus 60 sati za iscrtavanje razmjeri 1:1, Epoksidne smole je utrošeno 38 kg a u škart je pošlo 3 kg. Kolumba je produbljena prema krmi radi boljeg držanja u orcu a istovremeno otežana sa 80 kg olova koje je raspoređeno po protukolumbi. Duga je 5m. Ima ravnu provu i ravnu krmu, gaz joj je 50cm. Oplata je debljine svega 12 mm,a rebra 14mm. Ukupna težina je samo 300kg.  Materijal upotrebljen za gradnju je kombinacija smreka-hrast-mahagoni i tikovina. Kako sam kaže vesla se poput đevojke na prvom sastanku.hehe..Za one koji se pitaju koliko košta ovo zadovoljstvo izrade u vlastitoj režiji evo i tih podataka:
Za materijal sam utrošio oko 18.000 kuna  (2350 Eura) a u slučaju da se neko interesuje za izradu slične barke morao bi da izkešira oko 10.000 Eura za osnovni model bez jarbola i jedra.Apropo ojedravanja barka će imati jarbol od 5,4m te kao glavno oglavno jedro sa dva buma,a Imat ce dva prednja jedra-floka. Jedan na ašti od prove a jedan na baštunu-1,25 m. Znači barka će biti tipa kutter.

3 komentara:

 1. Bravo, bravissimooooo, cestitam na takvom divnom radu. Ako mogu jedno pitanje, dali ste profesionalac na epoxy / drvenom radu???
  pozdrav
  Mario

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nisam profesionalac ali sam na svoju barku prilikom renoviranja primjenio epoksidne smole i zadovoljan sam. pogledajte sledeći prilog
   https://drvenebarke.blogspot.com/search?q=drvo+i+nova+tehnologija

   Izbriši