16. ožu 2010.

Fotografije - na drugi način

Fotošop da - ne, može - ne može, treba - ne treba...? Pitanja koja sebi postavlja svaki fotograf čim prevali prvi korak u digitalnoj fotografiji i pripuni kompjuter sa prvih par stotina fotografija.

Pravog odgovora nema i neće ga biti, a fotošop je tu (kao i desetine drugih alata za obradu fotografija) i svakome je na volju da primijeni što i koliko sam misli da treba.

Neke elementarne intervencije na snimku je često neophodno uraditi npr. korekciju osvjetljenja, kontrasta, zasićenosti boja, obrezivanje kadra, ispravljanje horizonta odnosno vertikala i sl.

Kada se more na fotografiji "proliva" na neku stranu to izgleda čak i nepristojno ako je fotografija javno objavljena jer ukazuje na ne poštovanje posmatrača od strane autora. Ako se fotografija objavljuje na internetu u malom formatu mora joj se dodati malo oštrine.

A što ako se sa primjenom alata i efekata krene dalje i gdje je onda tu kraj?

Pa ništa i nema kraja!

Sve dok rezultat zadovoljava autora i dok stvara rezonancu bar kod nekog posmatrača (ako autor želi da prikaže svoj rad) stvar ima smisla. A zatim tu je i prirodna potreba za istraživanjem i eksperimentisanjem.

U nadi da je kiša i konačno stala i da će sve postati ljepše pod zracima sunca, da pogledamo kako je bilo neki dan...

 

Ove Zoranove fotografije, osim što svaka za sebe pretstavlja strpljivo izabrani - pravi trenutak i što je iskusno kadrirana, prošle su radikalnu kompjutersku obradu.

Što je rezulat?

Rezultat je to što vidite!

Dalje će svako dati komentar za sebe, a za one koima se efekat na bilo koji način sviđa evo još

 

 

Možda ste prepoznali  "Dolazak kamelije u Stoliv". Dolazi ponovo za koji dan pa možete vidjeti "uživo"  i učestvovati. Stolivske fešte kamelija od zadnjega marta do pred kraj aprila.

I malo stare štukature i piture koja sa primijenjenim efektom izgleda još starija

 

I na kraju - more i brodovi

 

 

 

 

Eksperimentišite sa fotografijom, a barke pitravajte u tradicionalne boje.

 

I ne dajte da propanu!

 

NB

2 komentara: