11. svi 2015.

Suradnja dva umjetnika


Crnogorski muzičar i propagator zdravog stila života Rambo Amadeus najavio je saradnju sa kalafatskom radionicom „Bokovac“ iz Bara i izrazio zajedničku želju da naprave drveni jedrenjak, prenosi Pobjeda.

“Radionicu Bokovac vidio sam zimus na Facebooku. Nisam mogao da vjerujem što rade od drveta, odmah sam stupio u kontakt sa Nenadom. Bokovci i njihovo njegovanje tradicije imaju na Facebooku mnogo više fanova iz Italije, Španije, Dalmacije, Engleske, Turske i ostalih pomorskih velesila nego domaćih.


Nakon što poprave barku mog oca i dovedu je u perfektno stanje, dogovaramo se da napravimo jedan jedrenjak od desetak metara, čiji je zadatak da bude građen kao prije 200 godina, a da brzinom i performansama konkuriše modernim jedrilicama iste dužine. Naravno, bez pomoći nećemo to moći da završimo. Ipak se nadam da će nam se javiti neka firma kojoj toliko dobro ide da može na našim jedrima da postavi svoj logo i time dobije najljepšu moguću reklamu. A mi je nećemo skidati kad prođe ugovor, nek stoji sve dok budu trajala jedra.

Treba učiniti sve da se ova kulturna baština zaštiti. Nijesu samo pozorište, književnost i klasična muzika kultura. Naša najveća i najduža baština su upravo pomorstvo, jedrenje, i treba da svi učinimo mali napor, prvo da to razumijemo, a onda i da postanemo aktivni u baštinjenju, svako na svoj način.

Bokovci svojim divnim zanatom, koji je po mom kriterijumu izvanredna umjetnost, ja kao jedriličar i javna ličnost da tu baštinu propagiram, država da stimuliše, a privatni sektor da nalazi u tome svoj interes, kroz turizam i propagandu“, kazao je Rambo.


Igor Perić /Pobjeda/


Nema komentara:

Objavi komentar