21. ožu 2010.

Kamenice

Nevres Đerić

Biseri iz Oravca

DSC_5304_resize

PERAST - Ostrige žive odvajkada u Jadranskom moru, ali Crnogorci tek sada počinju da ih uzgajaju. Najpoznatiji afrodizijak na svetu, koji je svakodnevno bio na jelovniku najslavnijeg ljubavnika Kazanove, počinje da se kontrolisano uzgaja u Orahovcu, nadomak Perasta.

DSC_5322_resize

- Mada se ostriga koja oblikom, ukusom i mirisom podstiče grešne misli, kupuje na komad, uskoro će moći da se kupi kod mene i na veliko. Ali, teško naredne godine, jer od male do velike ostrige potreban je put od 18 do 24 meseca. Biće ih sigurno 2012. - priča vlasnik uzgajališta Nevres Đerić, dok ubrzano postavlja bove i platforme, ne bi li mu „rod“ stigao što pre.

DSC_5321_resize

On podseća da je bilo ostriga kod nas u moru, ne preterano, ali dovoljno da je ljudi vade za svoje potrebe i prodaju u manjim količinama.
- Ne znam zašto se niko ozbiljnije nije pozabavio uzgajanjem, možda je u pitanju bila lenjost, nezainteresovanost... Ko zna, možda novac - veli Nevres Đerić, ekolog iz Kotora, koji je na papirologiji neophodnoj za uzgajalište, zajedno sa mnogo stručnjaka, radio dve i po godine!

DSC_5319_resize

Kompletiranje dokumenata samo je početak velikog posla u koji Đerić mora da uloži najmanje 115.000 evra, kojih nema i zbog čega traži partnera u poslu. Osim što treba da ima para, partner mora i da voli more.

DSC_5307_resize

- Projekat je pre dve godine bio međunarodnog karaktera. U njega su ušli Italijani, Grci, Hrvati i Crna Gora, a onda su iz njega svi izašli i mene ostavili samog na ledini. Jedinu podršku imam od Instituta za biologiju mora - objašnjava Đerić.

DSC_5314_resize

Do sada, napravljena je platforma, slede kavezi, jedni iznad drugih na dubini od pet do osam metara, u koje će spustiti male školjke uvezene iz Stona. Školjke kavezi čuvaju od pohlepe orada, rakova, puževa, pa čak i morskih zvezda.

DSC_5320_resize

Mesto je idealno, ima u blizini reku koja se uliva u more, temperatura mora i salinitet su savršeni. Mi nadgledamo ceo proces i pomažemo znanjem i strukom da sve ide kako treba - kaže direktor Instituta za bilogiju mora Aleksandar Joksimović.
Božanska hrana za koju sladokusci kažu da nema premca, može biti i vraški opasna. Ostrige se uglavnom jedu žive, pospe se malo limuna i slasan zalogaj je spreman, i ukoliko školjka nije ispravna, jao onom u čijem je želucu.

DSC_5317_resize

- Školjke su filteri, one čiste morsku vodu i veoma je važno da su ispravne. U uzgajalištima one prolaze kroz purifikaciju(prečišćavanje) UV zracima i čistom morskom vodom, pa je mogućnost da se neko otruje eliminisana. U Tivtu će uskoro nići Centar za purifikaciju, kroz koji će prolaziti svi ljuskari, pa će mogućnost trovanja, koja je, inače, zahvaljujući našem čistom moru, mala, biti potpuno otklonjena - veli Joksimović.

DSC_5313_resize

BISERI

I jadranske kamenice prave bisere, istina, ne tako često kao one iz južnih mora, jer jadransko dno nije tako peskovito. Poznato je da biser nastaje tako što školjka, kada u nju uđe zrnce peska, pokreće odbrambeni mehanizam, i sedefom ga prekriva. Moguće je naći biser, veli Nevres, ali je to prava retkost.

DSC_5312_resize

SPECIJALNO PIVO OD 250 EVRA


Ostrige se prodaju na komad, u Crnoj Gori za 1,2 ili 1,5 evra. Uz njih ide dobro vino, ili za one sa dubljim džepom, specijalno pivo „vintidž“ koje je lansirao „Karlsberg“. Ono je intenzivne crvene boje i penušavo, namenjeno baš za ljubitelje školjki i po ceni od 250 evra po flaši.

DSC_5310_resize

UGROŽENA VRSTA


- Lovci na školjke desetkovali su ostrige koje se smatraju najugroženijom vrstom, uprkos tome što se brzo razmnožavaju. One su važne za ekosistem, jer prečišćavaju vodu, uklanjaju sedimente i stvaraju staništa za druge organizme. Zato je važno njihove oklope ponovo vraćati u more kako bi na njima rasle druge ostrige - kaže Joksimović.

DSC_5308_resize

DSC_5311_resize

DSC_5306_resize

 

D. DIMITROVSKA     Ostrige za dve godine

Nema komentara:

Objavi komentar